Ga naar inhoud
MAP

Maart: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Maart roert zijn staart. De komende weken kunnen dus zowel lente- als herfstachtig worden. Maar hoe de dagen er ook uit komen te zien: met deze inspirerende uittips beleef jij sowieso een leuke maand. In Waterland van Friesland is er altijd wat te doen. Zo kun je naar een voorjaarskermis, naar een kletterend concert, wandelen en fietsen. En goed nieuws: het is maart, dus de pontjes zijn ook weer in de vaart! We zetten graag meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Even 'oerstekke' in het weekeinde

Pontjes zijn al in maart in de vaart. Het even ‘oerstekke’ (oversteken in het Fries) met vijf verschillende pontjes in Waterland van Friesland kan deze maand namelijk weer elk weekeinde. De pontjes die weer varen zijn: Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer, De Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer in Zuidwest Friesland. Dat betekent dat je weer de nodige leuke fiets- en wandelroutes kunt maken. VVV Waterland van Friesland heeft alle pontjesroutes in Zuidwest Friesland voor je op een rij gezet. Kies een route uit, noteer de fiets- of wandelknooppunten of download gratis het GPX-bestand. Neem verder wat kleingeld mee en controleer de vaartijden. Veel plezier!

Steek over met een pontje

Stempelen voor gratis bierenburg

De komende maand is er ook een leuk actie waar je aan mee kunt doen. Elke overtocht die jij met een pontje maakt, is een stempel waard. Bij een volle stempelkaart kun je bij een lokale uitspanning even lekker ‘opfriezen’. Je geniet daarmee van een gratis heerlijke Opfrieser Bierenburg van Kâld Kletske en Sonnema. Let op! Voor een volle stempelkaart moet je ook mee met pont Hooidammen-Veenhoop in Smallingerland. Daar is natuurlijk niks mis mee, want ook die tocht is genieten.

Download de stempelkaart
Fietsen in de herfst en in de winter in Friesland

Priuwke Dagen in Langweer

De Priuwke Dagen: het wordt het lekkerste evenement van Langweer genoemd. Dat is niet zo gek, want vertaald naar het Nederlands hebben we het over de Proeverij Dagen. Na tien succesvolle edities kun je op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart weer genieten van allerlei lekkere gerechtjes. Hoe het werkt? Met een stempelkaart op zak ga je langs bij zeven deelnemende horecazaken. Daar krijg je een gerechtje voorgeschoteld waarin een Fries streekproduct centraal staat. Dit jaar staan de Fryske boerejonges (Friese boerenjongens) centraal. Boerenjongens zijn rozijnen ingelegd in alcohol. Stempelkaarten koop je bij Het Wapen van Langweer en Brasserie Anders. De kaart is voor één dag geldig.

Bezoek de Priuwke dagen

Klimmen, draaien en zwieren op de voorjaarskermis

De tijd van de voorjaarskermis breekt weer aan. In Sneek kun je op het Martiniplein van 11 tot en met 19 maart heerlijk zwieren en zwaaien. Er zijn diverse kermisattracties, leuk voor jong en oud(er)! Dit jaar is er voor het eerst een megagroot Fun House te bezoeken. Deze attractie draagt de naam Après-ski Party en telt liefst vijf verdiepingen gebaseerd op dit thema. Er zijn verschillende hindernissen die je moet nemen. Denk aan lopende banden, bewegende trappen, ronddraaiende tonnen, trillende vloeren en een dubbele glijbaan. Verder kun je op de kermis genieten van de Breakdance, de Booster (die gaat over de kop), een rupsbaan en botsauto’s. Op woensdag is het Twee Euro-dag en zijn er vele aanbiedingen.

Lees meer

Kletterdei Konsert in Bolsward

In de Martinikerk in Bolsward vindt zaterdagavond 18 maart een kletterend concert plaats onder de naam ‘Kletterdei Konsert’. Het concert is een ode aan alle elf fonteinen in de Elfsteden die op zondag 19 maart weer in werking gaan. Het concert wordt gegeven door NASKA Brass United onder leiding van Jan Vermaning en internationaal concertorganist Eeuwe Zijlstra. Op het programma staan werken van onder anderen Händel, Britten, Susato en Smetana. Ook is er speciaal werk gecomponeerd voor dit Kletterdei Konsert! Alles staat in het teken van water: de muziek, de geluiden en de mooi verlichte kerk. Dansgroep Attitude laat een muziekdans zien. Het feestelijke concert wordt geopend door gedeputeerde van Provinsje Fryslân Sietske Poepjes. Reserveren is noodzakelijk.

Bezoek het Kletterdei konsert

Súdwest Festival

Kultuerhús Klameare in Workum staat zondag 19 maart in het teken van het jaarlijkse Súdwest Festival. Dit evenement wordt georganiseerd door kunstencentrum Atrium die daarmee graag een podium biedt aan ensembles, orkesten, koren en andere muzikale gezelschappen uit Súdwest-Fryslân. Je kunt op muzikaal gebied van alles verwachten; van amateurs tot professionals en van klassiek tot jazz en pop. De optredens vinden plaats tussen 13.00 en 17.00 uur en zijn verdeeld over meerdere zalen. Het belooft een heel muzikale middag te worden.

Lees meer

Avondwandeling door Makkum

Houd je van wandelen? Dan kun je zaterdagavond 25 maart met Durkje Hoeksema en ‘Vadertje Tiid’ op ontdekkingstocht door Makkum. De start is bij Pand 1738. Daarna word je kriskras door de schilderachtige steegjes geleid van het mooie pittoreske IJsselmeerdorp. Durkje vertelt je alles over de mooie historische panden en romantische plekjes. De avondwandeling eindigt ook bij Pand 1738. Daar kunnen alle deelnemers nog even gezellig met elkaar napraten en de zomertijd inluiden.

Maak een avondwandeling

Sciencefiction, fantasy en horror

Liefhebbers van sciencefiction, fantasy en horror opgelet! In het Van der Valk-hotel in Sneek vindt zaterdag 25 en zondag 26 maart de HSFCon plaats. Dit is een uniek evenement over de genoemde genres. Je kunt onder meer lezingen volgen, magische spullen kopen bij de standhouders en meedoen aan workshops. Eregasten zijn Kees van Toorn, Martijn Lindeboom en Teun Joshua Brandt en de Ghostbusters Dutch Division. Natuurlijk ontmoet je ook vele andere fans!

Bezoek de HSFCon

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.