Ga naar inhoud
MAP

December: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ho ho ho! Het is winter! Wie denkt dat er daardoor in Zuidwest Friesland niks meer te doen is, heeft het mis. Sterker nog, er staan deze maand heel wat sfeervolle en verwarmende activiteiten in de planning. Beleef bijvoorbeeld de winter in Bolsward of ga naar het Dickens Festijn in Lemmer. Kun je geen genoeg krijgen van de kerstsfeer? Loop dan verkleed als de kerstman de Santa Run in Joure. We zetten graag meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Lemster Dickens Festijn

Dickens en kerst, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Inmiddels geldt dat ook voor Dickens en Lemmer, want daar vindt dit jaar weer het Lemster Dickens Festijn plaats. Op zaterdag 10 en zondag 11 december verandert het centrum van Lemmer in een sprookjesachtig Dickensdorp. Het thema dit jaar is ‘It’s a Magical Christmas’. Je dompelt je met muziek, acts, een winterfair en diverse activiteiten echt onder in de sfeer uit de tijd van Charles Dickens, eind negentiende eeuw. Diverse personages uit de beroemde boeken komen tot leven. Zo kom je onder meer langs een boksschool, een destilleerderij en een kantongerecht. Er gaan weer bijzondere dingen gebeuren in het Dickens-dorp. Mis het niet!

 

Bezoek het Lemster Dickens Festijn
boot in het donker op dickens festival lemmer

XMAS Sneek

Ook in Sneek gaat kerst niet ongemerkt voorbij. Op zaterdag 10 december wordt om 16.00 uur de kerstman feestelijk onthaald. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst met een feestelijke Kerstparade. Rond 17.00 uur worden de grote kerstbomen op het Schaapmarktplein verlicht. Met een heerlijk glaasje chocolademelk of glühwein kun je komen genieten van dit magische beeld. In de avond kun je uit volle borst meezingen met kerstliederen. Een dag later, op koopzondag, vindt er een gezellige kerstmarkt plaats. De winkels toveren hun etalages in een echte kerstsfeer. De lokale horeca bieden vanuit houten kersthuisjes onder het mom ‘Kleintje Lekker Sneek’ hun lekkernijen aan. Verder kun je genieten van onder meer straattheater en muziek.

Lees alles over XMAS Sneek

WinterDroom

Eerlijk is eerlijk: Luttelgeest ligt niet in Zuidwest Friesland, maar voor het beleven van de ultieme WinterDroom mag je best even de provincie uit. De Orchideeën Hoeve ligt tenslotte nog geen vijftien minuten rijden van Lemmer. Heel wat inwoners en toeristen van Waterland van Friesland pakken de Orchideeën Hoeve dan ook graag mee. Zeker in de winter, want dan vindt van 1 tot en met 31 december het magische decemberspektakel plaats. Daarmee stap je overdag in een magisch verlichte winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren. Je geniet van lekker eten en drinken, je shopt de mooiste decembercadeaus en je sluit het kerstuitje natuurlijk af met een van de traditionele kaarsjesavonden. Daarbij steken kerstelfjes duizenden kaarsjes en lampjes aan.

Beleef de WinterDroom

Winter in Bolsward

Elfstedenstad Bolsward staat in december bol van de winterse activiteiten. Zo vindt in het centrum op vrijdag 9 december ‘de gezelligste kerstmarkt ooit’ plaats. Je kunt vrijdag 9 en zaterdag 10 december ook naar de kerstmarkt in de Broerekerk. Schaapsherder Eva en haar schapen zijn op vrijdag 9 en vrijdag 16 december te vinden op het Marktplein en de Appelmarkt. Op zaterdag 17 december kun je meedoen met een Kerstbingo. Voor kinderen is er een speciale kerstpuzzeltocht. Of dat allemaal nog niet genoeg is, kun je zaterdag 24 december in Bolsward de Kerstman en de GoochelaarRids tegen het lijf lopen. Genoeg te beleven dus!

Bekijk alle activiteiten

Kryst yn Wâldsein

Ook in Woudsend is het natuurlijk kerst. In dit watersportdorp vindt op vrijdag 16 december vanaf 17.00 uur een gezellige kerstmarkt plaats. Het dorp wordt sfeervol verlicht, de molens en kerken zijn open en vanaf 19.30 uur kun je genieten van de muziek van het Mienskipsorkest Wâldsein en de koren De Reinbôge, Om 'e Nocht en de Pôllesjongers. Omdat er niks leuker is dan samen muziek maken en zingen, wordt ervoor gezorgd dat elke bezoeker kan meezingen.

Lees meer

Santa Run in Joure

De Midstraat van Joure kleurt zaterdag 17 december rond 14.00 uur volledig rood. Dan begint de warming-up van de Santa Run; een wandel-, ren-, hinkel- en springparcours waarbij vooral plezier maken vooropstaat. Alle deelnemers verkleden zich als kerstman en halen daarmee geld op voor het goede doel. Het startschot van de Santa Run wordt om 14.30 uur gelost. Na afloop is er nog volop gezelligheid en ruimte voor een hapje en een drankje. De Santa Run wordt in 55 verschillende steden en dorpen van Nederland georganiseerd. Gezamenlijk wordt er zo’n 400.000 euro opgehaald voor meer dan honderd goede doelen. Een evenement met een echte kerstgedachte dus.

Doe mee aan de Santa Run

Historische wintermarkt Hindeloopen

Hindeloopen vormt zaterdag 17 december van 16.00 tot 21.00 uur het decor van een historische wintermarkt. In deze Elfstedenstad vind je op die dag meer dan zeventig kramen. Daarna is er nog tot middernacht livemuziek op de Havenkade. Tijdens de markt zijn er onder meer straattheater, een troubadour en ambachtslieden die hun kunsten vertonen. Hindeloopen is natuurlijk al pittoresk, maar tijdens de historische wintermarkt wordt het nog knusser en sfeervoller.

Bezoek de historische wintermarkt

Winterwandeltocht

Tijdens de decembermaand eten we allemaal wat meer. Daarom is het misschien wel extra belangrijk om deze maand ook goed in beweging te blijven. Dat kan met deze winterwandeltocht op woensdagavond 28 december in Stavoren. Je kunt tussen 17.00 en 18.00 uur starten vanuit MFC De Kaap aan de Voorstraat 80. Een half uur van tevoren kun je je inschrijven voor een wandeling van 5, 11 of 16 kilometer. Je geniet tijdens deze ‘kuier’ van onder meer de sterrenhemel en de sfeervol verlichte boerderijen. Onderweg word je ook nog muzikaal verrast.

Lees meer

LEGO-tweedaagse in Sneek

Houd je van LEGO? Dan zit je op donderdag 29 en vrijdag 30 december goed in Sneek. Daar vindt in de Martinikerk het tweedaagse LEGO-evenement MARTINI BRICKS plaats. In de Martinikerk vind je diverse bouwwerken, diorama’s en rijdende treinen. Allemaal gemaakt van de bekende steentjes. Ook is er een LEGO-markt. Hier vind je tweedehandspakketten, bouwdozen, onderdelen en nog veel meer. Je kunt als LEGO-fan dus echt je hart ophalen.

Bekijk Martini Bricks

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.