Ga naar inhoud
MAP

April: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

April, eindelijk voorjaar! In Zuidwest Friesland valt er genoeg te beleven. De Open Watersport Weken gaan van start, Brêgepop trapt het festivalseizoen af, een leuke skûtsjekuier langs de Langweerder Wielen, Lammetjesdagen, Koningsdag en nog veel meer!
We zetten graag meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Open Watersport Weken

Friesland viert van 1 april t/m 15 mei de start van de lente tijdens de Open Watersport Weken. Watersportbedrijven en instanties zetten hun deuren open! Op 10 april aanstaande, tweede paasdag, wordt de Open Watersportdag in Terherne feestelijk gevierd. Er kan deze dag van 11.00 tot 17.00 uur genoten worden van entertainment, lekker eten en drinken en natuurlijk van het water. Op 22 april maak je in Makkum kennis met jachtbouwers en jachtmakelaars. Bezoek op 29 april de braderie in Gaastmeer en doe mee met het fok hijsen of spijkerbroekhangen. Of om lekker te 'útwaaien', oftewel uitwaaien op het water. Ook Langweer, Heeg en allerlei watersportbedrijven doen mee met de Open Watersport Weken. 

Bekijk alle activiteiten tijdens de Open Watersport Weken

Bregepop festival 2023

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april trapt Bregepop 2023 het Festivalseizoen weer af en worden voor de achtste keer de poorten geopend van het mega festivalterrein in Scharsterbrug (nabij Joure). Een absoluut spektakel voor jong en oud op een terrein boordevol overdekte en verwarmde area’s. Met optredens van maar liefst vijftig te gekke acts wordt de bezoeker getrakteerd op een waar muzikaal spektakel. Ervaar de complete festivalbeleving die Bregepop biedt en je zult oren en ogen te kort komen.

Kijk voor meer informatie over de line up op de website

Muziektheater Ocke

Tijdens de feestweek rond de heropening van de Martinikerk in Sneek, van 10 tot 15 april, zal gedurende drie avonden een bijzonder muziektheaterstuk worden uitgevoerd: Ocke! Het muziektheater is geproduceerd door Anne Oosterhaven en Clara Rullmann, in Sneek goede bekenden. In het stuk staat Ocke centraal, een fictief personage uit de 17e eeuw. Hij was destijds organist van de Martinikerk die op dat moment ook werd gerestaureerd als gevolg van het instorten van 2 torens. Tijdens de herstelwerkzaamheden die in het heden plaatsvinden is in een hoekje in de Martinikerk een kist gevonden met daarin brieven en een compositie, die van Ocke bleken te zijn. De inhoud van deze kist wordt tijdens de uitvoeringen muzikaal gedeeld aan de hand van 7 nummers in verschillende muziekstijlen, zoals barok, gospel, jazz en pop, dus zeer gevarieerd.

Lees meer over muziektheater Ocke

Skûtsjekuier

In het weekend van 15 en 16 april strijden op de Langwarder Wielen meer dan 40 skûtsjes om de hoogste eer. Op zaterdag kunnen deelnemers van de Skûtsjekuier hun sportiefste beentje voorzetten. Tijdens de wandeling van 12 kilometer langs de boorden van de Langwarder Wielen ben je tegelijkertijd toeschouwer van de skûtsjewedstrijden op het water. En om het feest compleet te maken is er op zaterdag in de Buorren van Langweer een gezellige voorjaarsmarkt.

Meer over de skûtsjekuier

Zero Waste Markt op zondag 16 april

Verkoop van pareltjes uit veel te volle kledingkasten die met liefde worden bewaard, maar nooit meer gedragen. Tijdens de zero waste markt in Bolsward vind je maar liefst honderd meter aan 'pre loved' fashion voor dames, heren en kinderen onder één dak. Pareltjes uit veel te volle kledingkasten die met liefde worden bewaard, maar nooit meer gedragen. Een geweldige kans om voor een kleind prijsje een mooi item op de kop te tikken en je garderobe aan te vullen. Daarnaast past het helemaal in deze tijd om goede spullen niet weg te gooien, maar een tweede leven te geven. Behalve kleding is er nog meer! Geniet van heerlijke thee van Filsen uit Sneek, koffiespecialiteiten van El Cafetín uit Workum en smaakvolle broodjes en salades van Nanne. De muziek van Sietze Bouma maakt je uitje compleet.

Meer over de Zero Waste Markt

Lammetjesdagen

Bezoek de Lammetjesdagen bij Boerderijcampin Zwinzicht in Harich op zaterdag 22 april en zondag 23 april, vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur! Ervaar het ultieme voorjaarsgevoel en kom op kraamvisite bij meer dan 100 lammetjes. Tijdens de Lammetjesdagen is er voor klein en groot van alles te beleven op de boerderij. Doe mee met het speurcircuit, laat je schminken, leef je uit op de springkussens, beklim het strokasteel en kom ponyrijden. Ook kun je een kijkje nemen op de lentemarkt. Met als hoogtepunt het knuffelen met de vele lammetjes en andere dieren op de boerderij.

Meer over de Lammetjesdagen
een groepje lammetjes in het gras tijdens de lammetjesdagen

Koningsdag

Tijd voor een feestje! Op donderdag 27 april 2023 viert onze koning Willem-Alexander zijn 56e verjaardag. Haal je oranje-outfit uit de kast, trek het aan en ga op pad! Bezoek een vrijmarkt, speel leuke spelletjes, maak muziek of eet heerlijke oranje tompoezen. Er is van alles te beleven. Zing bijvoorbeeld mee met de Aubade in Sneek. Doe mee met de koninklijke wandel/fiets/step speurtocht door Langweer! Vier een feestje tijdens het Brinkfest op de Brink van Oudemirdum met muziek van ‘De Jongens’, Melrose, DJ ‘Pieter Sahieter’ en ‘De Doelleazen’. En meer! 

Ontdek alle evenementen op Koningsdag
Koningsdag in Sneek

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.