Ga naar inhoud
MAP

Mei(vakantie): tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Bloeimaand mei. Stiekem is het misschien wel de leukste maand die er is. Het weer wordt steeds lekkerder, de 'blomkes' oftewel bloemetjes bloeien, de vogeltjes leggen eieren en de Uitagenda in Zuidwest Friesland staat vol leuke activiteiten. Kortom, het is een maand om volop van te genieten. En dat begint al met de meivakantie waarin van alles te beleven is. Bekijk snel het overzicht met alle leuke dingen die je in mei kunt doen.

Uitagenda eropuit tips

Opening watersportseizoen Heeg

In Heeg wordt op zaterdag 30 april om 13.00 uur op de Syl en in de Harinxmastrjitte het watersportseizoen geopend. Jij kunt daarbij zijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Er is onder meer een gezellige braderie en de smakelijke wedstrijd ‘Heel Heech bakt’. In de middag kun je genieten van een spectaculaire flyboard-demonstratie. Vanaf 17.00 uur is er livemuziek van Kevin en André. Heb je er daarna nog geen genoeg van, dan kun je door naar het muziekspektakel Freonen Fan Heech; Back tot the 80’s! Hegemer muzikanten spelen bij Eterij De Notaris allerlei heerlijke klassiekers. Dat wordt ‘genietsje’, genieten dus!

Bekijk het hele programma

Vaar- en wandelexcursie ‘Mei-land’

Mei is een echte bloeimaand en dus een uitstekende maand voor een vaar- en wandelexcursie. Onder de toepasselijke naam ‘Mei-land’ kun je op 7, 14 en 21 mei mee op excursie naar natuureiland De Gouden Boaiem. Dit eiland en vogelreservaat ligt tussen de watersportdorpen Woudsend en Heeg. De Gouden Boaiem is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt verpacht aan natuurboeren Siebe en Pytsje Bokma. Hun vriendelijke koeien geven volle en romige melk. Kaasmaker Henri Willig uit Heerenveen maakt daar weer lekkere biologische Hooidammer-kaas van. Kom zelf eens een kijkje nemen! De excursie vindt op 7 en 21 mei om 13.30 uur en op 14 mei om 09.30 uur plaats en vertrekt vanaf de Waechswal 1 in Woudsend. Opgeven doe je via info@goudenboaiem.nl of via een appje naar 06 – 23 05 49 28.

Lees meer over deze excursie
jersey koeien in de wei

Sneupen op de Flinke Streekmarkt

In 2022 vinden er weer vijf Flinke Streekmarkten plaats in Hemelum. De eerste wordt gehouden op zondag 8 mei. Je bent van harte welkom om te komen ‘sneupen’, rond te snuffelen. Er is van alles te koop; van Friese kaas, honing en jam tot chutney en tuinplanten. Ook kun je gerookte paling, wijn en eieren meenemen naar huis. Alle producten zijn uniek en niet in een gemiddelde winkel te vinden. Door een bezoek te brengen aan de Flinke Streekmarkt haal je heel veel eerlijk lekkers in huis. Laat je goede schoenen thuis, want je winkelt in een weiland. Parkeren is gratis. In de middag is er een gezellige aanschuiflunch. De streekmarkt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en vindt plaats aan het Flinkeboskje 2 in Hemelum.

Bezoek de Flinke Streekmarkt

Kunstroute door Greidhoeke

De Greidhoeke is het groene hart van het westen van Friesland (Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en Ljouwert). Hier wonen veel professionele en amateurkunstenaars. Zij maken bijzonder mooie dingen. Op zaterdag 14 en zondag 15 mei kun je dat met eigen ogen zien. Dan vindt er weer de jaarlijkse kunstroute door de Greidhoeke plaats. Dit jaar doen er ruim vijftig kunstenaars mee. De route voert door zestien dorpen. Naast het bezoeken van de geopende ateliers kun je in een aantal dorpen onder het genot van koffie of thee luisteren naar verhalen en muziek.

Bekijk de kunstroute

Friese Sleepbootdagen

Eindelijk vinden dit jaar weer de Friese Sleepbootdagen in Woudsend plaats. We kunnen niet wachten, want deze dagen zijn altijd heel gezellig. Ze worden gehouden van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei. Er is van alles te doen. Vrijdag varen vanaf 12.00 uur alle sleepboten en opduwers Woudsend binnen en kun je vanaf 19.30 uur genieten van een shantykoor en de openingsceremonie. Zaterdag is er vanaf 11.00 uur onder meer een boerenmarkt, een kleedjesmarkt, een oldtimershow en muziek. De zondag staat vanaf 11.00 uur in het teken van onder meer het Waldseiner Muziekfestival. En elke dag zijn er natuurlijk die prachtige sleepboten te bewonderen.

Lees meer over de Sleepbootdagen

Fietsen langs elf prachtige meren

Dit jaar vindt de 53ste Elfmerentocht plaats. Voor veel mensen is dit een mooie voorbereiding op de Fietselfstedentocht, maar je kunt natuurlijk ook gewoon meefietsen. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 50, 100 en 150 kilometer. De Elfmerenfietstocht staat garant voor een sportief dagje uit. Je maakt een prachtige tocht langs de Friese meren en komt daarmee door een idyllisch landschap. De Elfmerentocht wordt niet voor niets een van de mooiste fietstochten van Nederland genoemd. Iedereen is van welkom: jong en oud, fietsers, al dan niet met trapondersteuning, en steppers.

Fiets de Elfmerentocht
Doris Mooltsje langs het fietspad het Brekkenpaad langs de Aldegeaster Brekken.

Heechspanning op Hemelvaartsdag

Traditiegetrouw (het mag in 2022!) vindt op Hemelvaartsdag weer Heechspanning plaats. Dit is een interactief en verrassend straattheaterfestival in het watersportdorp Heeg. Op elke straathoek word je verrast. Er zijn geplande theateracts, maar soms komen er ook spontaan rondtrekkende wezens voorbij, zoals draken, aapjes en de lokale dorpsgek. Heechspanning prikkelt al je zintuigen. Het veelzijdige straattheater is leuk voor heel het gezin. Het straattheaterfestival speelt zich van 12.00 tot 19.00 uur af in de straten van Heeg. Je kunt je auto parkeren in het weiland van Boer Bakker aan De Burd 33.

Bezoek Heechspanning
Een bijzondere theatrale verschijning tijdens Heechspanning in Heeg.

Zeilevenement Lemmer Ahoy

Lemmer staat van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 mei in het teken van het zeilevenement Lemmer Ahoy. Dit is een populair evenement voor wedstrijdzeilers én liefhebbers van gezelligheid. Centraal staat de eerste grote wedstrijdreeks skûtsjesilen in het seizoen van SKS en de IFKS. Vanaf de wal zijn de wedstrijden goed te volgen. Maar naast de zeilwedstrijden is het vooral ook erg gezellig in Lemmer, met onder meer een kermis, dweilorkesten en volle terrassen aan het water.

Bekijk het hele programma
Skûtsjes in actie tijdens een wedstrijd.

Lees hier meer tips voor het voorjaar in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.