Ga naar inhoud
MAP

Juni: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

In juni vinden er weer allerlei gezellige festiviteiten plaats in Zuidwest Friesland en jij kunt daarbij zijn. Het belooft heel avontuurlijk te worden. Want je kunt ‘naar de maan’, een bijzondere ‘Mar-athon’ lopen of in de tijdmachine stappen en teruggaan naar de late Middeleeuwen. En dat is nog niet alles … We zetten meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Terug naar het verleden in Sloten

Eens in de drie jaar kun je in Elfstedenstad Sloten terug naar het verleden. Ook dit jaar stapt de stad weer in een tijdmachine en wordt ruim vier eeuwen teruggegaan. Als bezoeker beland je daardoor op zaterdag 11 juni in het jaar 1588. Je bent getuige van de aanval van de Spanjaarden en het gevecht dat de Stadsschutterij levert. Ook zijn er ridders en paarden, kwakzalvers, straatmuzikanten en roofvogels. In elke straat en steeg proef je de sfeer uit de late Middeleeuwen. Je betaalt tolgeld aan de poortwachter, tenzij je in historische kleding komt.

Lees meer

Festival vol weidevogels

Wil je meer weten over weidevogels? Dan is het gratis Weidevogelfestival in Workum zeker iets voor jou. In het centrum vind je op zaterdag 11 juni een Greidefûgelmerk. Hier kom je alles te weten over de vogels en wat boeren en natuurorganisaties voor deze dieren doen. In Kultuerhús Klameare kun je langsgaan in het Skrieze-café. Daar vinden diverse lezingen en workshops plaats. Met een weidevogelgids kun je in de directe omgeving zelf vogels spotten. Ook voor kinderen is er van alles te beleven, zeker in het kinderdorp Pikepôle.

Bezoek het Weidevogelfestival

Lemster Visserijdagen

Lemmer staat van 17 tot en met 19 juni in het teken van de Lemster Visserijdagen. Vol trots hijst Lemmer weer de zeilen. Logisch, want de visserij en de visverwerking spelen al sinds eind 1800 een belangrijke rol. Er is een gevarieerd programma. Zo is er muziek van diverse Shantykoren en liggen er in de Fiskerhaven prachtige authentieke Lemsteraken. Ook leuk: het WK Zakslaan op zaterdagavond. Wat dat is? Neem een ronde balk en leg die boven de sluis. Laat vervolgens twee deelnemers elkaar proberen met een zak het water in te slaan.

Bekijk het programma

Vier dagen feest in Bolsward

De Elfstedenstad Bolsward viert onder de naam ‘Heamieldagen’ (Hooimaaltijd-dagen) van 22 tot en met 25 juni vier dagen feest. Jij kunt meedoen! De opening op 22 juni bestaat traditiegetrouw uit een intocht van versierde praalwagens. Een dag later kun je genieten van de jaarmarkt. Alle dagen zijn er diverse activiteiten, zoals een kermis, optredens, rondvaarten en helikoptervluchten. De festiviteiten worden op zaterdagavond 25 juni afgesloten met een optreden van Racoon en een vuurwerkshow. Woon je niet in de buurt? Boek dan online direct een overnachting om niks te hoeven missen.

Bezoek de Heamieldagen

Mar-athon Sneek vol belevenissen

De Mar-athon Sneek, die zaterdag 25 juni wordt gehouden, is niet zomaar een marathon, maar een echte belevenis. Je loopt deze marathon niet voor een snelle tijd, maar voor het avontuurlijke parcours. De tocht van 42,2 kilometer gaat namelijk grotendeels over onverharde ‘wegen’. Je loopt over groene dijken, door weilanden en je steekt op een bijzondere manier het water over.  De Mar-athon gaat rond het Snitser Mar. Je kunt ook minder kilometers maken en kiezen voor de route van 21,1 of 10,5 kilometer. De enige vraag is of jij hardlopend of wandelend deze uitdaging vol belevenissen gaat volbrengen. 

Doe mee met de Mar-athon

Rondreizend kunstwerk Gaia in Lemmer

In Lemmer is van 25 juni tot en met 16 juli het rondreizende kunstwerk ‘Gaia’ te zien bij UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Het kunstwerk is gemaakt door de Brit Luke Jerram. In de Griekse mythologie is Gaia de personificatie van Moeder Aarde. Het kunstwerk vormt een verlichte bol met een doorsnee van zeven meter. Het toont je de aarde, zoals deze er vanaf de maan uit moet zien. Je krijgt het gevoel dat astronauten hebben als ze naar onze wereldbol kijken. De kunstenaar hoopt dat het perspectief zorgt voor ontzag en een diep besef: we hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Bekijk Gaia in Lemmer

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.