Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: a la playa

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Genieten van het leven. Dat is wat de 36-jarige Simonia uit Workum zich elke dag weer voorneemt. Jaren geleden deed ze dit vooral in het buitenland. Ze woonde en werkte in Toscane, Engeland, Amsterdam... Tot ze de liefde van haar leven tegen het lijf liep. In de kroeg van haar geboortestad Workum notabene, tijdens een kerstbezoek aan haar ouders. Het was Gerard, de jongen die vroeger jarenlang bij haar op de basisschool had gezeten. Nu zijn ze getrouwd en wonen ze samen met hun vierjarige dochter Jule en tweejarige zoon Daan aan het water weer in Workum. Want de liefde van haar leven bracht ook de liefde voor haar geboortegrond terug.

Wanneer je hier woont, heb je elke dag vakantiegevoel!

Net zo mooi en gezellig als in andere landen

“Het is in Waterland zo ontzettend mooi. Misschien kom je daar pas achter als je een tijd weg geweest bent, zoals ik. Op het moment dat ik terug kwam, zag ik Workum en de omgeving met een frisse blik. Als je hier woont, dan raak je eraan gewend. Maar als je door de ogen van een toerist kijkt, dan zie je dat we hier net zulke prachtige landschappen hebben als in het buitenland. Daarom geef ik heel graag aan de mensen in deze regio en aan toeristen een aantal tips voor gegarandeerd een heerlijke vakantie met het gezin.”

Water en strand: er even helemaal uit

Een dagje met het gezin vertoeven aan het water, is volgens Simonia dé manier van ontspannen. Op de stranden aan het IJsselmeer beleeft ze met haar gezin het ultieme a la playa-gevoel.“Wij komen graag op het strand van Workum. Soms wel meerdere keren per week. We vinden het fijn om daar na het werk naartoe te gaan. We nemen een gevulde koelbox, schepjes en emmers mee en we gaan zo van een werkdag over in een vakantiedag. Heerlijk! Haar man zet zijn werk wel altijd een beetje door op het strand. “Hij werkt in de bouw en op het strand bouwt hij graag zandkastelen”, lacht Simonia.“Hij maakt vestingen met grachten die door Jule en Daan worden gevuld met zeewater. ”Het is zo fijn op het strand dat het soms wel moeilijk is om de kinderen weer mee naar huis te krijgen. “Maar daar is een oplossing voor”, aldus Simonia. “We kopen ze om met een ijsje die je in de Surfshop kunt kopen.”

Altijd drukte en gezelligheid in Workum

Het gezin gaat deze zomer zelf kamperen op Schiermonnikoog. “Mijn collega komt die week in ons huis logeren. Zij en haar kinderen gaan dan genieten van onze omgeving. Workum bruist in de zomer. We hebben een gezellig marktplein en er varen bootjes voorbij. Er zijn heel veel mensen die vakantie komen vieren in onze stad. Dat geeft wel aan dat het echt heel mooi is waar we wonen.”

Meer tips voor kids

Simonia is nog lang niet uit gekeken op Waterland. “Het oude speelpark wat jaren in Rijs was gevestigd, is verhuisd naar het strand paviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum. Dat is ook zo’n unieke locatie aan het IJsselmeer. Je kunt er heerlijk recreëren aan het strand en met je kinderen nu ook genieten van de speeltoestellen. Ik ging als kind al naar Sybrandy’s Speelpark, het lijkt me geweldig om mijn kinderen straks te zien genieten. Op een warme dag gaat het gezin verder graag naar het bos. “Dan lopen we met de kinderen het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad. We zijn er al vaak geweest, maar ze doen elke keer weer alsof ze een nieuwe paddenstoel ontdekken. Aan het einde van het pad is een speeltuin en bij het parkeerterrein van het bos is een pannenkoekenhuis met een springkussen in de tuin. Je kunt er dus een heerlijke dag beleven. En de kinderen zijn dan zo voldaan dat ze direct naar bed kunnen.”

Verborgen parels ontdekken

Ondertussen stuit Simonia zelf ook nog op verborgen parels in haar regio. “Ik was onlangs in Witmarsum. Daar ontdekte ik Mevrouw De Molenaar. Zij maalt en bakt elk weekeinde ambachtelijk brood. Echt een leuke plek en erg lekker. Voor haar croissantjes kun je me wakker maken. En nu we het toch over lekkere dingen hebben: IJsboerderij Margje 24 in Workum is ook een tip. Daar maken ze honderd procent ambachtelijk boerenijs van de melk van hun koeien. Je kunt bij de koeien een kijkje nemen. Dat is in ons gezin een enorme hit!”

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.