Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Discover the dark

| Redactie VVV Waterland van Friesland

In het donker zie, hoor en ontdek je meer. Alle zintuigen staan op scherp om fonkelende sterren te zien, spannende verhalen te horen en silhouetten te ontwaren. De Melkweg ontdekken aan de hemel? Door de minimale lichtvervuiling in (Zuidwest) Friesland is de kans groot dat je die ziet. En als je mazzel hebt zie je zelfs restanten van het Noorderlicht: een rode gloed. De spannende uren van de avond en de nacht zijn perfect om op stap te gaan met een gids in de stad of in het bos. Welke zielen dolen er nog rond? ‘Discover the Dark’ in Waterland van Friesland!

Sterrenkijken

In Gaasterland is nog weinig luchtvervuiling, waardoor je hier goed sterren kunt kijken en misschien wel de Melkweg kunt spotten.. Kies een avond met een heldere hemel uit en ga naar het uitkijkpunt van het Oudemirdumerklif (52°50'12.12"N 5°31'58.60"O) of naar het Mirnserklif (52°51'02.56"N 5°28'49.49"O). Ook vanuit een donkere plek in het Rijsterbos is sterrenkijken mogelijk, maar na zonsondergang mag je officieel niet meer in het bos komen. Een plekje waar je wel mag komen is bij de ‘Wyldemerk’ (52°52'02.32"N 5°31'30.69"O).

De beste tijd van het jaar om de Melkweg te gaan kijken is augustus, september en oktober. In het najaar kijk je meer richting het Zuiden en in de winter naar het Zuidwesten. Gebruik geen zaklantaarn, want dan wen je niet aan het duister. Gewoon even 10 minuten wachten in het donker en je ziet de sterren.

Mooie sterrenkaarten om mee te nemen zijn verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. 

 

Gebruik geen zaklantaarn, want dan wen je niet aan het duister

Gates of light

Elke dag passeren meer dan 200.000 auto’s de ‘poorten van licht’ op de Afsluitdijk van Daan Roosegaarde. In het donker lichten de strips op door de koplampen van deze passerende auto’s.

Hierdoor is de ‘toegangspoort’ naar Waterland van Friesland verandert in een futuristische binnenkomst langs de monumentale sluizen uit 1932. In 2019 won Daan Roosegaarde met de ‘GATES OF LIGHT’ de ‘International Architecture Transportation Award’.

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.