Schaatsmuseum en pannenkoekenrestaurant

In Friesland, het Mekka van de schaatssport, kunt u alle herinneringen nog eens ophalen in dit museum. U zult ontdekken dat het schaatsen al een eeuwen oude historie kent, die de moeite van het bewaren voor het nageslacht zeker loont. Als u iets wilt organiseren voor uw familie, vrienden, personeel of vereniging dan hebben wij de oplossing. U kunt het Schaatsmuseum bezoeken en gebruik maken van onze aanbiedingen in het restaurantgedeelte. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om het oude ambacht Hindelooper Schilderkunst te bekijken of zelf te beoefenen. Wij hebben 3 combinaties in één gebouw.

In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

Er is een speciale Elfstedenzaal ingericht in het museum. U ziet hier allerlei historisch materiaal betreffende de tocht. De winnaars van een Elfstedentocht hebben hun eigen vitrine. Zo is op overzichtelijke wijze een indruk van elke tocht gemaakt. Tevens is er veel fotomateriaal aanwezig van de Tocht der Tochten. De afgevroren teen van Tinus Udding en de stempelkaart van Piet Kleine zijn unieke pronkstukken van het museum, maar zo heeft iedere Elfstedentocht zijn eigen verhaal. Deze verhalen kunt u terugvinden in het 1e Friese Schaatsmuseum te Hindeloopen. Zo zijn de schaatsen van Willem Alexander, die de tocht in 1986 uitreed, ook in het museum, en de schaatsen van Evert van Benthem, waar een stukje uit het ijzer mist. De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de ‘Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden’.
In het Schaatsmuseum zijn diverse onderwerpen ondergebracht, allen op het gebied van ijs en winter. Hierdoor hebben we een diversiteit aan thema’s die wij doorlopend in het museum tentoonstellen. Omdat de collectie zo enorm groot is, wordt er regelmatig gewisseld.

Naast de vaste expositie proberen wij enkele keren per jaar een speciale tentoonstelling te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een schaatser, een bepaald jaar Elfstedentocht, een vereniging of iets anders op wintergebied.

Praktische informatie

Prijs
Prijs vanaf 3.00
Capaciteit
Aantal personen 60
Doelgroep
groepen Ja
gezinnen Ja
volwassenen Ja
senioren Ja
Eetgelegenheid
Lunch Ja
Type eetgelegenheid eetgelegenheid,lunchroom
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Faciliteiten (Accommodatie)
Terras Ja
Zien, Doen & Beleven
Type museum ambacht,folklore,schilderkunst (na 1850)
Voorzieningen betaling
Betaalmogelijkheden Contant,PIN
Winkel
Type winkel souvenirs

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Maandag 10:00 18:00
Dinsdag 10:00 18:00
Woensdag 10:00 18:00
Donderdag 10:00 18:00
Vrijdag 10:00 18:00
Zaterdag 10:00 18:00

Kleine Weide Model.NdtrcItem.HouseNumber
8713 KZ, Hindeloopen