Museum en Werkplaats Houtstad IJlst

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst. Na een periode van voorbereiding is het unieke gebouw van Houtstad IJlst 21 april 2018 officieel feestelijk geopend. Het is een houten gebouw, het bestaat uit 9 kubussen van 6x6x6 meter, vormgegeven door robuuste houten balken van 30 bij 30 centimeter! Alleen het gebouw is al meer dan een bezoek waard! Maar in het gebouw wacht een u aangename verassing.....Onlangs is in onze bovenzaal een bijzondere expositie te bewonderen; nl de modellen van de fonteinen zijn daar opgesteld, tevens actuele info over de 11 steden en de fonteinen.

Op diverse en oorspronkelijke wijze vraagt het thema “ HOUT” uw aandacht. En dat niet alleen, volwassenen en kinderen kunnen zelf aan de slag met hout als materiaal om zelf dingen voor in en om huis te maken. Daarvoor zijn praktijklokalen ingericht uiteraard met het nodige gereedschap en materiaal. Deze activiteit is nog in opbouw, voor actuele informatie zie de website en facebook.

Het museale deel betreft met name producten die door Nooitgedagt IJlst zijn gemaakt. We hebben het over schaatsen, speelgoed en gereedschap. Omdat dit gereedschap praktisch onverslijtbaar is kunt u een gebruikte beitel of schaaf voor een klein bedrag een tweede leven geven! Ook de roemruchte nijverheid, houthandel en handelsgeschiedenis van IJlst krijgt ruime aandacht.

En dan nog een zeer imposant werktuig uit het stoomtijdperk. Met hulp van de vrienden van de stoomzaag hebben we de oorspronkelijk door stoom aangedreven zaagmachine van de vroegere houthandel Oppedijk te IJlst bedrijfsvaardig opgesteld in ons gebouw.

Daarvoor moest wel een grote kelder worden gemaakt om het imposante drijfwerk te kunnen herbergen. Op gezette tijden worden weer boomstammen tot planken gezaagd net als 100 jaar geleden aangedreven door een unieke stoommachine die naast het gebouw wordt opgesteld. Het zaagraam zal ook elektrisch worden aangedreven.

Het machinepark van vroegere tijden is onlangs aangevuld met een lintzaagmachine van 100 jaar oud, zo kunnen we u laten zien hoe en waarmee vroeger houten boerenkarren werden gemaakt, ook in IJlst waren verschillende wagenmakerijen.

Er is een informatiehoek ingericht waar documentatie en monsters van vele houtsoorten zijn te vinden. Doelstelling is een houtinformatiecentrum op te bouwen.

Voor kinderen zijn er educatieve spellen zoals de vraagboom een interactieve boom die kinderen alles verteld over de geschiedenis van de fabrieken van Nooitgedagt, ze hebben daar in het verleden ook prachtig houten speelgoed gemaakt! En daar mag je nu weer mee spelen. Er is een levensecht wintertafereel waar foto’s kunnen worden gemaakt, voor de kinderen zijn er sneeuwballen, mutsen en sjaals, zo maakt u met uw kinderen een nostalgische Kerstkaart of zo maar een leuk wintertafereel! Er is een mooie introductiefilm van IJlst, zodat u weet, waar ben ik eigenlijk! De rijke historie van IJlst is ook zichtbaar door de prachtige maquette van IJlst zoals het was in de 17e eeuw. Ook voor kinderen is alles goed zichtbaar.

De energie voor de fabriek van Nooitgedagt werd geleverd door een Stoommachine, de schoorsteen in het hartje van IJlst is het nog zichtbare bewijs hiervan. Maar IJlst was vooruitstrevend als een van eerste plaatsen had IJlst elektrische straatverlichting! Stroom geleverd door de stoommachine en de generator van Nooitgedagt. In het museum is een model van de fabriek met stoommachine. Voor scholen worden demonstraties gegeven omtrent de werking van de stoommachine.

De plaats van Houtstad IJlst is uniek, direct aan water en wegen, nabij de Fontein van IJlst en Houtzaagmolen De Rat, met vanuit het Museum een schitterend zicht op dit alles en de Geeuw, het water richting Sneek.

Overigens het is prettig wandelen langs de Ee het water dat IJlst in tweeën splits met zijn unieke overtuinen.

Kortom IJlst is meer dan de moeite waard om eens op te zoeken met het nieuwe Museum en Werkplaats Houtstad IJlst biedt IJlst lering en vermaak met als thema: “Het verhaal van het Hout”

Praktische informatie

Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen Ja
Kaartverkoop Kaartverkoop via accommodatie zelf
Prijs
kinderen 2.50
volwassenen 4.00
groepen volwassenen 3.50
groepen vanaf 10
toelichting prijs Volwassenen 4.00 euro. t/m 5 jaar gratis. 6 t/m 17 jaar 2,50 euro. Gezin 10,00 euro. Groepen 10 personen 3,50 euro. Rondleiding 10,00. De prijzen zijn inclusie 1 kop koffie, thee of choco per persoon.

Vanaf Dinsdag 1 mei 2018 tot en met Maandag 1 april 2019

Dag Van Tot
Zaterdag 13:00 17:00

* Tot 1 april 2019 open op zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. In oktober zijn we open van woensdag t/m zondag vanaf 13:00 tot 17:00 uur. Ook vanaf 1oktober t/m 30 april zijn we voor groepen op afspraak geopend. Tijdens de feestdagen zijn we gesloten.

Sneekerpad Model.NdtrcItem.HouseNumber
8651 NE, IJlst