Jouster Kuierke

De Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) heeft een interessante historie en het gilde heeft in samenwerking met VVV Joure een wandelroute langs verschillende objecten waaronder gebouwen en vaarwaters samengesteld. De route leidt langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. Ook krijgt men tijdens de rondleiding de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de Jouster toren te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht. In de maanden juli, augustus en september wordt er elke dinsdag en donderdag een kuierke (rondleiding) georganiseerd.

Rondleidingen kunnen het hele jaar, iedere dag van de week (uitgezonderd zondag) geboekt worden voor groepen vanaf 4 personen. Per rondleiding kunnen max. 15 personen per gids deelnemen, is de groep groter dan kunnen er meerdere gidsen ingezet worden.

Het Gilde Joure is een unieke club mensen, in Fryslân zijn maar twee van deze clubs. De leden van een gilde waren oorspronkelijk gepensioneerde vaklui, die hun ambacht wensten over te brengen op anderen. Dat was van belang omdat anders bepaalde ambachten zouden uitsterven. Schilder, meubelmaker, houtbewerker, elektricien, tuinman en andere vaklieden gaven onderricht op hun vakgebied. Daarnaast waren er lessen in taal, brieven schrijven, Engels enz. De belangstelling voor deze vorm van educatie verminderde, ook omdat andere instellingen cursussen aanboden. Wat voor het Gilde overbleef waren toen de culturele ‘kuierkes’. Een 12-tal gildemeesters houdt zich daar nu nog mee bezig.  

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 3.50

Vanaf Zaterdag 1 juni 2019 tot en met Woensdag 25 september 2019

Dag Van Tot
Dinsdag 13:30
Donderdag 13:30