Ir. D. F. Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed

Dit monumentale stoomgemaal - af en toe nog in werking - staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Even indrukwekkend als de stoomtechniek is de fraaie architectuur gebaseerd op de Amsterdamse school. In 2011 is het nieuwe bezoekerscentrum gereed gekomen. De bezoeker maakt hier op spectaculaire wijze kennis met alle boeiende aspecten van het Woudagemaal.

Het Woudagemaal is écht voor iedereen, dus ook voor kinderen is er volop te doen en te beleven. In het bezoekerscentrum kun je allerlei proefjes doen, een echte 3D-film bekijken. Wanneer je hoofdmachinist Jelle helpt, tijdens de speurtocht, en je hebt alle goede antwoorden gevonden, dan krijg je zelfs een diploma. 
Het Woudagemaal zelf is alleen toegankelijk met een rondleider. Vanuit het bezoekerscentrum starten geregeld rondleidingen door het Woudagemaal zelf. De rondleider neemt u mee in de wereld van stoom, techniek, architectuur en waterkracht.
Verder organiseert het Woudagemaal regelmatig activiteiten, ook voor kinderen. Workshops, themadagen, concerten etc; Zie daarvoor de agenda op de website. Daarnaast zijn er diverse arrangementen mogelijk en verzorgt het Woudagemaal met even veel gemak een kinderfeestje.

Woudagemaal breidt permanente expositie uit met Afsluitdijk
Het Woudagemaal heeft de permanente expositie over het waterbeheer in Fryslân uitgebreid. De relatie tussen de Afsluitdijk, UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en de inlaat Teroelsterkolk staat hierin centraal.
Wat is er te zien? In het bezoekerscentrum van het Woudagemaal is de tijdlijn van de geschiedenis van het Fries waterbeheer uitgebreid met de aanleg van de Afsluitdijk en het inbouwen van pompen in de komende jaren. Een nieuw animatiefilmpje toont welke rol de Afsluitdijk, het Woudagemaal en de Teroelsterkolk spelen bij waterveiligheid en waterbeheer, en wat hun onderlinge relatie is. Vanuit het bezoekerscentrum leidt een korte wandeling door de prachtige omgeving van het Woudagemaal, Unesco Werelderfgoed, naar de inlaat Teroelsterkolk. Bij de inlaat is vanaf nu op een paneel te zien hoe de waterstromen tussen de Friese boezem, het IJsselmeer en de Waddenzee zich bewegen.
De uitbreiding van de expositie is tot stand gekomen met bijdragen van Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân. Er is een gezamenlijke ambitie om breed kennis te delen met het publiek. De uitbreiding van de educatieve expositie in het Woudagemaal draagt daar op pakkende wijze aan bij.

Praktische informatie

Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Prijs
toelichting prijs Kinderen t/m 5 jaar gratis Jongeren 6 t/m 16 jaar € 5,75 Vanaf 17 jaar en volwassenen € 8,75 65+ers € 7,75 CJP-passen € 6,75 Scholieren in klasverband € 4,25 Groepen vanaf 15 personen € 7,75 Groepen touringcar/rederijen € 6,75 Meer in

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Maandag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

* Geopend van februari t/m december, ook tijdens de kerstvakantie. Zon- en feestdagen geopend van 13.00-17.00. In juli en augustus is het Woudagemaal op maandagen ook open van 10.00-17.00 uur.

Gemaalweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
8531 PS, Lemmer