Galerie LYTS

Op 10 juni 2018 opende in Woudsend een nieuwe kunstgalerie onder de naam Galerie LYTS. De galerie is gevestigd in een rijksmonument uit 1805, genaamd “De Bakkerij”, aan de Midstrjitte 63 te Woudsend. LYTS (Fries voor KLEIN) is een initiatief van Tjeerd Meijer, die na een carrière van ca. 38 jaren in de advocatuur en naast zijn bestaande activiteiten als bedrijfsadviseur tijdens de zomer in Woudsend als galeriehouder actief wordt.

Vertrekpunt is een in de loop der jaren opgebouwde privé collectie schilderijen. Deze collectie bestond aanvankelijk vooral uit kleine schilderijen. Veelal landschappen en bloemstillevens.

“LYTS” refereert aan de geringe omvang van de werken alsmede aan het gegeven dat kleine schilderijen aantrekkelijk geprijsd kunnen worden. Daarmee zou de kunst ook voor een groter publiek toegankelijk worden.
LYTS wordt nu vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals Groninger Kunstkring De Ploeg en de Bergense school.

In de collectie ligt de nadruk op het werk van Noordelijke schilders. Zo is recent een fraaie gouache van Gerrit Benner (de Sneeker waterpoort) aangekocht. Onder de eigen collectie bevinden zich onder andere werken van de Groninger Kunstkring De Ploeg en van de Bergense school. Voor een overzicht van de collectie wordt verwezen naar de website www.galerieLYTS.nl.

In Galerie LYTS zal jaarlijks tijdens de zomermaanden - naast schilderijen uit de eigen collectie - werk worden getoond van in Noord-Nederland werkzame schilders.

Bijzonder is dat tot de collectie van dit museum een tweetal uit “De Bakkerij” (nu galerie LYTS) afkomstige bedstedenwanden in Lodewijk de XV-de en Lodewijk de XVI-de stijl (friesscheepvaartmuseum.nl/beeld/fsm-col1-dat1000012759 en friesscheepvaartmuseum.nl/beeld/fsm-col1-dat1000009648) behoort.

Midstrjitte Model.NdtrcItem.HouseNumber
8551 PJ, Woudsend