Expositie STUURVROUW in bibliotheek Lemmer

Enige tijd geleden was de prachtige verzameling foto’s met de titel STUURVROUW van museumfotograaf Freerk Bokma te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. In de Maand van de Geschiedenis, dat als thema ZIJ/HIJ heeft, is een grote selectie van deze foto's en de bijbehorende interviews te zien en te lezen in de Bibliotheek in Lemmer. 

De belangstelling voor het water en de scheepvaart heeft Bokma van zijn vader meegekregen. Op verjaardagen en feestjes kwamen de verhalen los. Spannende zeereizen, stormen en de smokkel van tabak en horloges, verhalen waar hij als kind van smulde. Het waren altijd wel de verhalen van stoere mannen, vrouwen kwamen er niet in voor. Dat is wel veranderd. De scheidslijn tussen mannen- en vrouwenberoepen is steeds dunner geworden. Ook in de scheepvaart, van oorsprong een echt mannenbolwerk, zijn er steeds meer vrouwen op belangrijke en leidinggevende posities. Deze vrouwen vormden de inspiratie voor de verzameling portretten in de tentoonstelling STUURVROUW en die tevens zijn gebundeld in een boekje.
In 26 mooie open interviews vertellen zij over hun keuze voor het water, hun liefde voor het vak en natuurlijk over het werken in een mannenwereld, een wereld die nog wel eens moet wennen aan een vrouwelijke collega of baas. De bekende vooroordelen van de zwakke en kwetsbare vrouw gaan hier niet op. Stuk voor stuk zijn het sterke vrouwen die – bij gebrek aan een betere zegswijze - zonder moeite hun mannetje staan.
De expositie STUURVROUW is te zien in de Bibliotheek in Lemmer van 28 september t/m 1 november.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 28 september 2019 tot en met Vrijdag 1 november 2019

Dag Van Tot
Maandag 14:00 17:30
Dinsdag 14:00 17:30
Woensdag 14:00 17:30
Donderdag 14:00 17:30
Vrijdag 14:00 20:00
Zaterdag 10:00 13:00

* Geopend tijdens openingstijden van de bibliotheek.