Expositie 'Boer zoekt...fabriek'

Op de begane grond van Museum It Tsiispakhûs is vanaf donderdag 2 mei t/m zondag 3 november 2019 de nieuwe wisselexpositie “Boer zoekt…fabriek” ingericht terwijl op de eerste verdieping (de kaaszolder) de permanente tentoonstelling over het zuivelverleden kan worden bezocht.

Met deze nieuwe tentoonstelling nemen we u mee terug in de tijd waarin de talloze melkfabrieken in steden en dorpen in Friesland zijn ontstaan. Op meerdere wandpanelen kunt u lezen waarom deze zijn opgericht. Wie waren de oprichters, wie de geldschieters (de freule van Wommels!) en wie de eigenaren van de zuivelfabrieken? Een aantal boeren (coöperatie) of een vermogend particulier, vaak afkomstig uit ‘Holland’? Met de komst verschijnen er naast de hoge kerktorens hoge schoorstenen op het platteland en rammelende melkbussen, die door melkrijders naar de fabriek worden vervoerd.

De botermaakster, de boerin of de dochter, verliest hiermee haar sociale positie want mannen in witte overals nemen haar taak over en fietsen van en naar de zuivelfabriek als daar de stoomfluit gaat. De kranten schreven over het gevaar dat er nu “magere kalveren en vette boerinnen” zouden komen!

Deze plattelandsontwikkeling, die in korte tijd eind 19e eeuw plaatsvond, wordt uitgebreid verklaard. Het onlangs aan ons geschonken tegeltableau afkomstig uit de zuivelfabriek van Vreugdenhil (v/h Hollandia) te Scharsterbrug, naast de vele historische foto’s, tonen deze geschiedenis en op de oude zwart-wit films maakt de boerin nog boter en kaas.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 4.00
Kinderen € 2.00
Groepen € 3.00 per persoon (vanaf 15 personen)

Vanaf Donderdag 2 mei 2019 tot en met Zondag 3 november 2019

Dag Van Tot
Zondag 13:30 16:30
Donderdag 13:30 16:30
Vrijdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30

* Groepsbezoek is mogelijk met een gratis rondleiding. Reservering daarvoor is noodzakelijk. Groepen graag aanmelden via: info@tsiispakhus.nl