Skip to main content
MAP

Elfmerenrit (gemotoriseerd)

(199.0 km)

De elfmerenrit is een prachtige route langs de Friese meren door een idyllisch landschap met parels van dorpen. De rit van 200 km door het Zuidelijke deel van Friesland, voert je via mooie binnenwegen langs de wel bekende meren van Friesland. 

Sights on this route

Starting point: Vegelinsweg
8501BA Joure
1

Zwettepoel Recreational Lake

Zwettepoel (in Frisian Swettepoel) is an idyllic recreational lake between the villages of Broek and Goingarijp in the Lage Midden or ‘low midlands’ area of Friesland. At one time the lake was connected to the Broekstervaart and Noorder Oudeweg waterways.

Zwettepoel Recreational Lake
2

Sneekermeer (Snitser Mar)

Het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) is uiteraard bekend van de Sneekweek, de jaarlijkse zeilwedstrijden die hier op het meer gehouden worden.

Sneekermeer (Snitser Mar)
3

Kameleondorp Terherne

Discover the village Lenten. Look at the village where Hielke and Sietse lived.

Kameleondorp Terherne
4

Pikmar

Het Pikmeer, officieel Pikmar, is een van de Friese meren. De start van het SKS Skûtsjesylen vindt hier plaats. Het meer ligt aan het dorp Grou en wordt ten oosten begrenst door het eiland de Burd.

Pikmar
5

Skrins Meadow Bird Reserve

The Skrins meadow bird reserve between the villages of Wommels and Oosterlittens is a popular foraging and roosting spot for many birds. In the spring, the flower-filled grasslands are perfect for nesting.

Skrins Meadow Bird Reserve
6

Blauhúster Poelen Nature Reserve

The Blauhúster Poelen (in Frisian Blauhúster Puollen) nature reserve encompasses three small reservoirs - It Fliet, Reidmar and Sipkemar - and the former natural drainage area of Tsjesskar.

Blauhúster Poelen Nature Reserve
7

Hemdijken

Om belangrijke landbouwgebieden in het Lage Midden van Friesland werd er vanaf de twaalde eeuw een stelsel van dijkjes aangelegd.

Hemdijken
8

De Wolvetinte

De Wolvetinte is a beautiful nature reserve near Aent Lieuwespolder that provides ideal habitat for waders and several types of ducks. The quality of the habitat is preserved by the local bird protection agency Fûgelûntwyk It Heidenskip and its partners.

De Wolvetinte
9

Fluezen (Fluessen)

De Fluessen, in het Fries Fluezen, is het op één na grootste meer van Friesland. De Fluessen grenst aan de Morra en het Heegermeer en aan verschillende kleine natuurgebieden zoals de Vogelhoek, in het Fries de Fûgelhoeke.

Fluezen (Fluessen)
10

Haventje van Laaxum (Laaksum)

Het haventje van Laaxum is een idyllisch plekje in Zuidwest Friesland. We noemen het wel het kleinste vissershaventje van Europa.

Haventje van Laaxum (Laaksum) Laaksum de Hang
11

Mokkebank

De Mokkebank is het hele jaar in trek bij vogels. In de rietvelden kun je het baardmannetje en soms ook de roerdomp tegenkomen. Verder broeden er veel rietvogeltjes, zoals rietzangers, sprinkhaanzanger,...

Mokkebank
12

Sondeler Leien Nature Reserve

The Sondeler Leien nature reserve is in Gaasterland. The small inland lake here probably formed when the waters of the former Zuiderzee broke through the dikes.

Sondeler Leien Nature Reserve
13

Lemmer Beach

Lemmer Beach (also known as Lemsterstrand) is on the east shore of Lake IJsselmeer.

Lemmer Beach
14

Het Nannewiid

Het Nannewiid
End point: Vegelinsweg
8501BA Joure

Search & book

Traveling party