Sporen van de Heilige Titus
Fietsroute door de Friese weilanden - het heitelân van Titus Brandsma - naar gewijde plaatsen in o.a. Dokkum en op de Waddeneilanden.
Sinds eeuwen is er weer een Fries heilig verklaard: de in 1881 in Bolsward geboren boerenzoon Titus Brandsma werd onlangs door de paus in Rome heilig verklaard omdat er een wonderlijke genezing aan hem kon worden toegeschreven.
Brandsma was breed actief als hoogleraar aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, maar ook binnen het Friese taalonderwijs en de herleving van bedevaarten naar Dokkum. In de Tweede Wereldoorlog werd zijn gevecht voor vrijheid van meningsuiting hem fataal.
Deze fietsroute volgt de sporen van de Heilige Titus in Fryslân.
Geboorteplaats Bolsward
In het voormalige stadhuis va…
Fietsroute door de Friese weilanden - het heitelân van Titus Brandsma - naar gewijde plaatsen in o.a. Dokkum en op de Waddeneilanden.
Sinds eeuwen is er weer een Fries heilig verklaard: de in 1881 in Bolsward geboren boerenzoon Titus Brandsma werd onlangs door de paus in Rome heilig verklaard omdat er een wonderlijke genezing aan hem kon worden toegeschreven.
Brandsma was breed actief als hoogleraar aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, maar ook binnen het Friese taalonderwijs en de herleving van bedevaarten naar Dokkum. In de Tweede Wereldoorlog werd zijn gevecht voor vrijheid van meningsuiting hem fataal.
Deze fietsroute volgt de sporen van de Heilige Titus in Fryslân.
Geboorteplaats Bolsward
In het voormalige stadhuis van Bolsward is een expositie gewijd aan Titus' leven. Bezoek ook de Roomse kerk waar hij zijn vroege jeugd doorbracht en waar een gedachteniskapel voor hem is ingericht. Daarna fiets je langs de boerderij bij Oegesklooster waar de heilige werd geboren.
Langs kerken en kloosters
Door een groen meditatief landschap, langs de boorden van de verdwenen Middelzee, fiets je richting de Friese hoofdstad. Onderweg passeer je vele kerken, klokkenstoelen, voormalige kloosterlocaties en zelfs een boeddhistische stoepa (pas na Leeuwarden), waar je naast 1000 boeddhabeeldjes ook een Bonifatiusbeeldje met een flesje bronwater vindt. Na een bezoek aan de Leeuwarder kerken, kun je desgewenst in Stadsklooster Jabixhûs de nacht doorbrengen.
Bedevaart naar Dokkum
De volgende dag met de fiets langs de Dokkumer Ee, op pad naar hét bedevaartsoord van Friesland: Dokkum. Titus was kenner van de middeleeuwse Friese kloosterhistorie. De bouwstijl van de Bonifatiuskapel in Dokkum is doorop geïnspireerd. In deze kloosterachtige kapel wacht audiotour 'Kruisweg Titus Brandsma' op je. Ook kun je hier de Titus Brandsma Pelgrimskapel met reliekschrijn bezoeken en een modern heiligenbeeld van Titus in het park bij de kapel bezichtigen.
Titus op Ameland
Je fietst tenslotte naar het uiterste noordelijke puntje van Friesland - de pier van Holwerd - waar je de boot naar Ameland neemt om de bijzonder gerestaureerde Rooms Katholieke Clemenskerk van Nes te bezoeken, waar Titus een rol speelt in de glas-in-lood voorstellingen.
Naar de schiere monniken
Je sluit deze trip in de sporen van Titus het beste af met een boottocht van Ameland naar buureiland Schiermonnikoog. Daar kun je logeren in het klooster van de monniken aan de rand van het dorp.
Sights on this route
8701 EW Bolsward
Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
Ontdek De Tiid in Bolsward. In De Tiid kun je inpluggen op de geschiedenis van Súdwest-Fryslân, onderdeel worden en zelf geschiedenis maken.

Sint Franciscusbasiliek Bolsward
De Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933.

Broerekerk (church)
The Broerekerk was built in the 13th century as a monastery church of the Friars Minor. The monastery was abandoned and demolished in 1580. The three-aisled church without a tower is a ruin as a result of a fire that took place on 8 May 1980.

Titus Brandsma monument
Father Titus Brandsma, priest and professor at the Catholic University of Nijmegen, died in 1942 in Dachau concentration camp because he urged Catholic newspapers not to publish Nazi propaganda.

Birthplace Titus Brandsma
On February 23, 1881, Anno Sjoerd Brandsma was born in the Ugo Monastery, near Bolsward. He was the fifth of six children, five of whom would enter the monastery.

Hartwerd Bell Tower
In the Middle Ages there was a Romano-Gothic church where the Hartwerd bell tower now stands. It was very unusual for a little mound village such as Hartwerd to have its own parish church.

Thaborhoeve
Kleinschalige camping en locatie verhuur voor vergaderingen, feesten of andere bijzondere momenten.

Theetuin en minicamping de Dille
Unieke pleisterplaats aan de Elfstedenroute, tussen Leeuwarden en Sneek. Onze theetuin is gelegen aan de Zwette, in het midden van Friesland. De minicamping ligt aan het water, u kunt hier uw hengeltje uitgooien of een lekkere duik nemen.

Sint-Bonifatius Church
The church is named for the heavenly Saint Boniface. It was built in around 1882/4 in Leeuwarden to designs by the architect P.J.H. Cuypers.

Grote of Jacobijnerkerk
The Grote of Jacobijnerkerk is the oldest and from an architectural point of view most important church in Leeuwarden.

Stadsklooster Jabixhûs
Het Jabixhûs is een interkerkelijke gemeenschap, waar gastvrijheid, bezinning en creativiteit een grote rol spelen.

Kerkmuseum Jannum
Wil je in Middeleeuwse sferen komen? Bezoek dan het bijzondere kerkje op de terp van Jannum. Het lijkt wel of de tijd hier heel lang heeft stilgestaan.

Claercamp Guesthouse
Claercamp a cosy farmhouse, situated in the Dokkum countryside: “There is a lot to see and do in and around Dokkum and on the coast of the Wadden Sea. Welcome in our guesthouse with 3 guestrooms + private bathroom ( 1 with sauna)

Kloosterkapel Sibrandahûs
Prachtig middeleeuws kerkje te vinden in het land boven Dokkum op een vrij gelegen terp. Van dit kerkje wordt beweerd dat het een uithof was van het op een steenworp gelegen voormalige klooster Claercamp.

St Boniface Chapel
The 2.5-metre high memorial statue of St Boniface next to the St Boniface spring marks the spot where the saint died. Monastery stone was used to build a chapel near the spring to make this a place of pilgrimage.

Sint-Bonifatiuskerk
De Sint-Bonifatiuskerk is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van Dokkum. Het rijksmonument werd gebouwd in 1871.

Kerkje van Hiaure
Dit rijksmonument is gebouwd in 1869 op de fundamenten van een middeleeuws kerkje wat vanwege de slechte staat daarvoor werd afgebroken. Het kerkje wordt nu beheerd door de Stichting Vrienden van de kerk Hiaure.

Buddhist Centre at Hantum
Hardly what you would expect! In the middle of the Frisian landscape at Hantum, there is a Tibetan Buddhist temple or stupa. It is believed that the presence of the stupa will bring good fortune to the region.

Veerpont Holwerd
Maandag t/m zondag Sneldienst Ameland – Holwerd van 17.00 uur vertrekt om 16.45 uur Sneldienst Holwerd – Ameland van 17.30 uur vertrekt om 17.15 uur

St. Clemenskerk Ameland
De Rooms Katholieke St. Clemenskerk is te vinden in het dorpje Nes op Ameland.

Willibrordusdobbe
Vlak boven het dorpje Nes op Ameland ligt een voormalige heilige bron van de heidense Friezen. In het oude Friesland werden bronnen als sacrale krachtplaatsen beschouwd.

Klooster Schiermonnikoog
Het Klooster Schiermonnikoog opent de deuren voor gasten. Ze dragen geen grijs (schier), maar de monniken behoren wel tot de orde die het eiland ooit als buitenhof beheerde. Er is plek voor zes gasten die het leefritme en de gebedsdiensten kunnen volgen.

9166 NZ Schiermonnikoog
Directions
8701 EW Bolsward
Je kunt gratis parkeren op Plein 1455, vernoemd naar het jaar waarin Bolsward stadsrechten kreeg.
Deze fietsroute beschrijft een enkele reis van Bolsward, via Leeuwarden en Ameland naar Schiermonnikoog.
De afstanden die op de eilanden afgelegd worden en de terugtocht, zijn niet meegerekend in het totale aantal kilometers.
De terugweg is naar eigen inzicht in te vullen: fietsend of (deels) met het openbaar vervoer.
9166 NZ Schiermonnikoog
- 06
- 02
- 14
- 46
- 69
- 50
- 89
- 13
- 73
- 41
- 61
- 25
- 07
- 06
- 34
- 93
- 57
- 62
- 91
- 85
- 73
- 30
- 35
- 31
- 32
- 12
- 23
- 80
- 24
- 25
- 30
- 01
- 01
- 30
- 79
- 29
- 27
- 26
- 19
- 18