Skip to main content
MAP

BiebCafé: Lezing Modelspoor Museum

This event has already taken place

Sneek

Eens per maand is er een spreker te gast in het Biebcafé die een lezing of workshop geeft. Je kunt je vooraf aanmelden, maar dat is niet verplicht.

BiebCafé Lezing Modelspoor Museum

Jan Willem van Beek, directeur van het Modelspoor Museum, komt vertellen over de geschiedenis en het heden van het museum. Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van een museum? En wat brengt de toekomst ons?

Geschiedenis en ontstaan van het museum
De Sneeker antiquair en taxateur, de heer Piet Scheltema, raakte geïnteresseerd in Nederlandse modeltreinen en begon deze te verzamelen. Omdat steeds meer modelspoorfabrikanten de Nederlandse markt ontdekten, nam de verzameling een enorme omvang aan. Scheltema haalde daarmee vele publicaties, een tv-uitzending en een vermelding in het Guinness Book of Records. Zijn modellen zijn beschreven in een losbladig boekwerk over de Nederlandse modeltreinen, die hij in eigen beheer heeft uitgegeven.
Scheltema wilde ook anderen van zijn collectie laten genieten, door een museum te openen. Het eerste museum opende hij zelf in 1984 aan de Gedempte Neltjeshaven. In 1987 werd het museum verplaatst naar het Kleinzand. Het museum was toen nog alleen in de zomertijd geopend. Begin 1989 overleed Scheltema, waarna de collectie verschillende jaren bij de familie opgeslagen heeft gelegen. De toenmalige Sneeker wethouder Herman Scholten stimuleerde het behoud van deze unieke collectie voor Sneek. Op 27 april 1993 werd de collectie ondergebracht in de Stichting Collectie Scheltema, waarmee de collectie voor Sneek werd behouden.

Eens per maand is er een spreker te gast in het Biebcafé die een lezing of workshop geeft. Je kunt je vooraf aanmelden, maar dat is niet verplicht.

Wanneer:
t/m 28 februari
Prijsinformatie:
Vanaf € 1,- (voor volwassenen)
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find BiebCafé: Lezing Modelspoor Museum

Bibliotheek Sneek
Wijde Noorderhorne 1
8601EA Sneek
Plan your route

from your location

Show results

Search & book

Traveling party