Skip to main content
MAP

Lezing Doopsgezinden in Friesland door Cor Trompetter

This event has already taken place

Joure

Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Doopsgezinde Kerk in Joure, verzorgt Cor Trompetter een lezing over zijn boek Doopsgezinden in Friesland 1530-1850

Activiteit in februari ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Doopsgezinde Kerk in Joure. Tijdens Vier-de-Zondag op zondagmiddag 25 februari geeft Cor Trompetter een lezing.

De Doopsgezinde Gemeente Joure maakt van 2024 een feestelijk jaar, want het kerkgebouw is dan 200 jaar oud. Het wordt een jaar met elke maand wel een bijzondere activiteit, waar niet alleen belangstellenden van onze gemeente, maar ook anderen bij betrokken kunnen worden. Op zondagmiddag 25 febrauri is iedereen die belangstelling heeft voor de lezing van harte welkom.

Cor Trompetter geeft een lezing over zijn boek “Doopsgezinden in Friesland”. Cor Trompetter is historicus en schetst in dit boek het ontstaan van de doopsgezinde beweging in Friesland, met als centrale figuur de ex-Rooms-Katholieke geestelijke Menno Simons.

Hoe kon een minderheid als de doopsgezinden in de zeventiende en achttiende eeuw toch zo'n belangrijk stempel drukken op ons geestelijk erfgoed? Doopsgezinden stonden in politieke zin aan de kant, werden vervolgd en toch speelden ze een buitengewone rol op economisch en cultureel gebied. Verdrinking, onthoofding, ophanging en verbranding viel een doopsgezinde ten deel vanwege afwijkende standpunten en leer. Ook Menno Simons kwam al snel bij de vervolgers in het vizier en vluchtte daarom weg uit Friesland. Simons is nooit de onbetwiste leider van de doperse beweging geweest. Voortdurend was er strijd binnen die beweging. Verharding van standpunten en daarop volgende scheuringen waren het resultaat. Aan het einde van Menno's leven waren de conflicten zo hevig geworden, dat de doopsgezinde beweging in de Nederlanden feitelijk in verschillende groepen uiteen was gevallen. Ook in Friesland, bij botsingen tussen de 'harde Friezen' en de 'nog hardere Friezen'. De onderlinge verdeeldheid onder doopsgezinden was niet zelden een veel groter gevaar dan welke tegenstander van buiten dan ook. Cor Trompetter zal ons vertellen over de politiek-sociale ontwikkeling van deze stroming in de latere eeuwen.

Na afloop van de lezing kun je eventueel blijven voor een simpele maaltijd. Toegangs is gratis.

Wil je blijven eten? Geef dit door via het aanmeldingsformulier* op de website www.doopsgezindjoure.nl/jubileum.

*Allergie of dieet kan hier worden doorgegeven.

Wanneer:
t/m 25 februari
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Lezing Doopsgezinden in Friesland door Cor Trompetter

Doopsgezinde kerk
Midstraat 70
8501AS Joure
Plan your route

from your location

Show results

Search & book

Traveling party